Oom Bull Verweij overleden

op .

Bull VerweijVrijdagmorgen vroeg, 19 februari,  is Bull Verweij overleden in een verzorgingstehuis in Loosdrecht. Op 12 september 2009 vierde "Oom" Bull Verweij zijn 100e verjaardag. Bull Verweij was in 1959 mede oprichter van de zeezender Radio Veronica. In 1960 nam Bull Verweij de leiding over, samen met zijn broers Jaap en Dirk. Onze deelneming gaat uit naar de familie. Dit zijn de herinneringen aan Oom Bull van Hans Knot, Jelle Boonstra en Tom Mulder. En de berichten uit de kranten van 19 en 20 februari.

HENDRIK VERWEIJ OVERLEDEN, OOM BULL IS NIET MEER
Tekst: Hans Knot 

Bull VerweijOp 30 januari 2001 moesten we het volgende trieste bericht brengen: 'Het afgelopen weekend is op 85-jarige leeftijd Jaap Verweij, een van de medeoprichters van de zeezender Radio Veronica, overleden. Hij zal aanstaande vrijdag, 2 februari, worden begraven. Jaap was al geruime tijd ziek. Hendrik Verwey, beter bekend als 'Bull' Verweij, blijft als enige van de oprichters over.' In september 2009 mochten we beleven dat Hendrik 'Bull' Verweij zijn 100ste verjaardag vierde, in familie en vriendenkring. Zijn gezondheid ging met grote stappen de laatste tijd achteruit. Vandaag is hij overleden. Bull stond aan de wieg van de ontwikkeling van de commerciƫle radio in ons land als een van de financiers en oprichters van Radio Veronica en bracht, tussen 1960 en 1974, samen met zijn broers en medewerkers, dit station tot grote hoogte en populariteit. Ook in de daarop volgende decennia was hij volop achter de schermen in de radiowereld aanwezig om zijn 'eeuwig' durende leven te strijden tegen het onrecht dat Veronica als zeezender door de overheid was aangedaan.

Eigen herinneringen
Zeer goede herinneringen heb ik persoonlijk aan Ome Bull, waarmee ik in 1971 voor het eerst mee correspondeerde en hetgeen in de loop der decennia tot een grote vriendschap groeide. Het was me een groot genoegen en eer, samen met Jelle Boonstra, met hem te werken aan 'Het Grote Bull Verweij CD', een dubbel cd die in 1994 bij de opening van de tentoonstelling 'Nederlandstalige Zeezenders' aan Bull Verweij werd uitgereikt. Enkele malen was hij ook te gast tijdens de jaarlijkse Radio Dagen en in 2007 werd hem, via zijn kleindochters, de allereerste Radio Day Award uitgereikt voor zijn grote staat van verdienste voor de Nederlandse radiogeschiedenis. Bull Verweij is heengegaan na een vervuld leven, waarbij hij ons vaak, met zijn goed gevoel voor veel humor, aan het lachen heeft gebracht en tevens een onvergetelijke indruk bij me heeft achtergelaten. Mijn innige deelneming gaat uit naar zijn naaste familie. Dat hij ruste in vrede.


OOM BULL VERWEIJ OVERLEDEN
Tekst: Jelle Boonstra

Bull VerweijIn 1994 leerden we Ome Bull heel goed kennen bij de productie van een dubbel-cd die werd uitgebracht bij een overzichtstentoonstelling over de radiozendschepen in het Omroepmuseum te Hilversum. Een prachtige man, een onverbeterlijk optimist, gek op een borrel, zeer onderhoudend en een plezierig mens. Bijschenken, veel lachen. Een rasechte verteller, ook iemand die gek was op gezelschap en gezelligheid.

"Mijn dochter", zegt Jelle Boonstra van het Genootschap voor Radiojingles en Tunes, "leerde van Ome Bull op de stille plas achter z'n huisje roeien, en ze zit nu op een roeiclub". Toen ze er voor het eerst kwamen, als kindjes nog, zette Ome Bull een grote trommel met koekjes op tafel en zei: "Die moeten vanmiddag nog allemaal op". "Echt, Ome Bull?" - zeiden ze vol ontzag. Het tekent hem ten voeten uit. Lak aan de opvoeding, lak aan autoriteit. In het vak wordt hij alom gezien als de man die alles veranderde met zijn zender Radio Veronica. In de kranten en op de radio wordt hem vandaag eer gebracht. Terecht.

Bedankt! We drinken een borreltje op U, Ome Bull. Goede vaart!!


OOM BULL VERWEIJ OVERLEDEN
Tekst: Tom Mulder

Oom Bull VerweijHet is ongelofelijk jammer, dat bepaalde mensen deze aardbol verlaten. Maar 100 jaar blijft een erg mooie leeftijd en in het geval van Oom Bull heeft hij toch een heel mooi leven gehad. Hij heeft van dat leven heel veel genoten. Ik zat nota bene vandaag in de Freewave over Oom Bull te lezen, toen ik werd gebeld omdat mijn vrouw Simone het overlijdensbericht op de radio hoorde. Zonder Oom Bull had in ieder geval mijn leven er heel, heel anders uitgezien. Ik weet nog dat we met Radio 10 op dat schip voor Scheveningen zaten. Oom Bull genoot net zo veel als wij! Ook met dat etentje in Scheveningen later op de avond. Hij heeft voor een groot deel mijn beroepsmatige leven bepaald. De Verweij-generatie is helaas voorbij........


TELEGRAAF
Telegraaf

DAGBLAD VAN HET NOORDEN
Dagblad van het Noorden

VOLKSKRANT
Volkskrant

ALGEMEEN DAGBLAD
Algemeen Dagblad

PAROOL
Parool


KLIK HIER voor weblinks over Oom Bull Verweij


Foto 1: Bull Verweij, begin jaren 70, aan boord van het Veronica zendschip (Copyright: Lex Harding / Stichting Norderney)
Foto 2: Bull Verweij, april 2008, tijdens de Veronica Dag in Lapershoek, Hilversum (Copyright: MediaPages)
Foto 3: Bull Verweij, 29 augustus 2009, tijdens de Radio Veronica reunie in Lapershoek, Hilversum (Copyright: Harm ten Brink / Archief: Stichting Norderney)
Foto 4: Bull Veweij, april 2007, tijdens de Veronica Dag in Lapershoek, Hilversum (Copyright: MediaPages)
Scans: Telegraaf, Dagblad van het Noorden & Volkskrant: met dank aan Hans Knot
Scans: Algemeen Dagblad & Parool: met dank aan Rob Olthof