Sitemap

Radio Librarie CD

op .

Radio Library CDHet Genootschap radiojingles en – tunes brengt vandaag een bijzondere CD uit. Daarop muziek van library-platen die vooral in de jaren '70 en '80 door talloze radiomakers zijn leeggeplukt voor tunes, jingles en promo's op zowel de publieke als de commerciële (zeezender-) radio. De CD bevat stuk voor stuk bekende deuntjes die nog nooit op CD te koop waren. Titel van de release: Radio libraries.


Op 1 na zijn alle tracks op de CD 'Radio libraries' afkomstig van platen van Amerikaanse makelij: The Production Source (van jingleproducent TM Productions, Dallas) en The Sounds of Broadcasting, en Showcase Production Music (beiden van jinglemaker W.B. Tanner in Memphis). Het Genootschap heeft voor deze Cd-uitgave de exclusieve toestemming gekregen van de Amerikaanse rechthebbenden.

Over de muziek
Het gaat in veel gevallen om muziekjes van 30 seconden of 1 minuut. Maar ook om pingeltjes van 3 of 4 seconden. Een greep uit de omroepen / programmamakers / programma's die muziek hebben gebruikt uit deze series: AVRO, KRO, NOS, TROS, VARA en Veronica, Ferry Maat, Radio Tour de France, de Top 40, de TROS Top 50, TROS TV Show, de Soulshow en zeezenders Radio Mi Amigo en Radio Atlantis.
Als bonus bevat de CD meer dan honderd korte geluidjes en muziek-effecten die allemaal overbekend zijn geworden voor de Nederlandse radioluisteraar. Een aantal ervan zit in het collectieve geheugen. Bovendien bevat de CD een extra track waarop het Metropole Orkest de tune van de TROS TV Show speelt, origineel ook afkomstig van zo'n library-elpee.

Over het Genootschap
Het Genootschap radiojingles en –tunes is een niet-commerciële organisatie, opgezet door twee journalisten met een warm radiohart: Jelle Boonstra uit Zwolle en Benno Roozen uit Breda. Zij beheren een Nationaal Archief met radiojingles en radiotunes zoals die vanaf 1945 tot nu op de radio zijn (geweest). Het Genootschap omvat een archief van 3000 uur aan jingles, tunes en radiovormgeving.
In eigen beheer gaven zij eerder 11 Cd's uit met jingles en tunes. Ook maakten zij 'Het Tunesboek' (2007), het boek (+CD) 'Dik Voormekaar – het eerste jaar' (2009) en het boek 'Groot in jingles' over jinglebedrijf Top Format (2000).
De CD 'Radio libraries' ligt niet in de winkel, maar is uitsluitend te koop via de website van het Genootschap. Het Genootschap is niet commercieel. Met de opbrengst van deze CD wordt weer een volgende CD gemaakt.

Meer informatie en demo beluisteren: Jingleweb


Bron/tekst: Jelle Boonstra / Benno Roozen